Palokin kosket
Palokin koskien ennallistaminen
Juojärven vedet laskevat pääasiassa Palokissa sijaitsevan vesivoimalan, mutta myös vähäisemmässä määrin Taivallahden kanavan ja Varistaipaleen kanavan kautta Varisveteen.
Heinäveden Palokin koskien ennallistaminen on otettu mukaan pääministeri Orpon hallituksen ohjelmaan. Hallituksen nimittämä selvitysmies Esa Härmälä suositteli vuoden 2024 alussa, että ennallistaminen toteutetaan. Palokin voimalan sähköntuotanto on n. 29,5 gigawattituntia vuodessa (0,04 % Suomen sähköntuotannosta) ja teho 7 megawattia (Suomen vesivoimalaitoksista 63. tehokkain). Härmälän mukaan padonpurkuun voitaisiin päästä noin vuonna 2030. Toimenpiteellä saataisiin kunnostettua 6-7 km koskialuetta lohikalojen (taimen, lohi) kutualueiksi. Poikastuotto voisi olla noin 30 000 poikasta vuodessa. Ennallistamisen kustannusarvio on noin 50 milj. euroa.
Lisätietoja Palokin koskista:
Visit heinäveden sivulta: Palokinkosket – VisitHeinavesi
Wikipediasta: Palokki – Wikipedia
Palokin koskien ennallistaminen: Selvitys Palokin koskien ennallistamisesta valmistui – Valtioneuvosto
Palokin kylän entistä teollisuutta
Palokin alimmassa koskessa, Sahakoskessa, alkoi sahaustoiminta jo 1700-luvun lopussa. 1800-luvun lopulla Palokin saha oli Savon alueen suurin. Vesisahan voimanlähteenä oli suuri vesipyörä, jonka halkaisija oli 5 m ja leveys 4 metriä. Vuoden 1887 lopulla saha tuhoutui tulipalossa. Sen jälkeen rakennetun uuden sahan voimanlähteenä oli kolme turbiinia. Sähkögeneraattoreista (120, 70 ja 25 hevosvoimaa) saatiin sahan tarpeen lisäksi sähköt koko kylälle. Turbiineista voima siirtyi paksua rauta-akselia pitkin koneille, puu- ja rautakiivujen eli hihnapyörien ja voimaremmien välityksellä. Koneita olivat muun muassa kaksi Viipurin konepajan valmistamaa raamisahaa, iso kivimylly, sähkögeneraattori, pärehöylä, puusorvi, rautasorvi, hiomakoneita ja viljan puhdistuskoneita.
Ylimmässä koskessa eli Saunakoskessa oli mylly ja vuodesta 1891 alkaen sarkatamppi eli sarkojen vanutuslaitos, jonka toiminta kuitenkin hiipui 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.
(kuva: Palokin saha v. 1902, Kuopion kulttuurihistoriallinen museo, V. Barsokevitschin kokoelma)
Valmis sahatavara hinattiin Sahakosken alapuoliselle tapulipaikalle raidevaunuilla. Sahatavaraa vietiin laivoilla Viipurin Uuraaseen, mistä osa laivattiin edelleen ulkomaille. Hackman & Co:n omistaman Palokin sahan toiminta päättyi vuonna 1911. Sen jälkeen valmistui 1911 Hackmanin tärpättitehdas. Raaka-ainetta saatiin yhtiön metsistä kantoja repimällä, aluksi 10 000 m³. Tehtaassa käytettiin professori G. Kompan menetelmää. Vuonna 1913 tehdasta laajennettiin. Hartsia valmistui tuolloin 150 000 kg, mistä oli vielä tarkoitus kasvattaa tuotantoa. Kesäisin kantoja nosti tehtaan miesten lisäksi jopa sata miestä. Tärpätti- ja hartsitehdas toimivat ensimmäisen maailmansodan ajan 1914–1918. Myöhemmin saharakennuksessa toimi mylly vuoteen 1954 asti ja kenttäsirkkeli vielä muutaman vuoden. Enimmillään teollisuus työllisti kylällä parisataa henkilöä. (Tiedot: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo)
Palokin vesivoimala
Outokummun vanhan kuparikaivoksen energiatarpeen kasvaessa alettiin suunnitella vesivoimalan rakentamismahdollisuutta jo vuonna 1913. Siihen asti oli käytetty höyryvoima-asemalla poltettuja halkoja. Selvitettiin myös Viurusuon turpeen käyttömahdollisuutta energian saantiin. Voimansiirtoa lähiseudun voimaloista selviteltiin myös, ja 1934 alkaen siirrettiin Imatrankosken sähköä Varkauden kautta.
Kaivosyhtiö ryhtyi lunastamaan koskiosuuksia Patoon kyläläisiltä vuonna 1940. Eri mahdollisuuksia vesivoimalan tai -voimaloiden sijoittamiseksi Patoon ja Palokin kylien alueelle selviteltiin. Viimein vuonna 1959 alkoivat Outokumpu Oy:n työt tekoaltaan rakentamiseksi Patoon Niskakosken ja Nälönvirran välille. Niskakoski ja kapea Ylä-Kallioisenkoski perattiin räjäytysten avulla.
Nälönvirtaan rakennettiin korkea pato, johon tuli kaksi säännöstelyluukkua. Se sijaitsi 700 metriä alempana kuin Ala-Kallioisenkoski, Patoon alin koski, joka jäi muiden Patoon koskialueiden tavoin tekoaltaaseen. Muut kaksi patoa tehtiin altaan Varistaipaleen puolelle ja Patoolle tehtävän uuden tien pohjaksi. Patoon tie käytti siis Nälönvirran patoa. Tekoaltaan pinnankorkeus tuli lähes Juojärven tasolle. Altaan alle jäi noin 140 hehtaarin maa-alue ja yksi pieni lampi.
Tekoaltaasta louhittiin kanava vesivoimalaan, josta vesi purkautui lähes 700 m pitkää tunnelia myöten Varisveden Kultalahteen ja loppuosuuden avokanavana. Voimalan generaattori oli saksalaista laatua ja turbiini oli Kaplan.
Outokumpu Oy:n Palokin voimalaitos käynnistyi 17.5.1961. Säännöstelyluvan se sai 1.4.1965. Varsinkin voimalan alkuvuosina Nälön luukuista päästettiin kevättulvan aikaan ohijuoksutusta Koskijärveen ja Palokin kuiville jääneisiin koskiin.
Voimala siirtyi Imatran Voimalle 1980-luvulla ja myöhemmin Pohjois-Karjalan Sähkölle. (Jussi T Pennanen)